BLOG

Meest recente 5 inzendingen

  • Waarom het voeren van dieren in de dierentuin echt niet kan
  • Achtergrond informatie over het olifantenverblijf van Burgers' Zoo
  • Zoo-Photo.nl actief op Friendweb.nl
  • Kennismaken met de Sumatraanse tijgers in Diergaarde Blijdorp
  • 09/11/'23: Kraamvisite bij Olifantje Mosi in Safaripark Beekse Bergen

28.10.2024

Waarom het voeren van dieren in de dierentuin echt niet kan

Als je naar een dierentuin gaat, is het een kans om te leren over dieren, hun leefgebieden en de zorg die ze nodig hebben. Helaas is er een groeiende irritatie onder medewerkers en dierenvrienden over één hardnekkig probleem: het voeren van dieren door bezoekers. Hoewel het misschien onschuldig lijkt om een stukje brood naar een dier te gooien, kan deze gewoonte ernstige gevolgen hebben voor de dieren en de algehele sfeer in de dierentuin.

1. Gezondheid van de Dieren
Een van de grootste zorgen is de gezondheid van de dieren. Veel mensen realiseren zich niet dat dieren in dierentuinen een speciaal dieet volgen dat is afgestemd op hun behoeften. Elk dier heeft unieke voedingsvereisten: een giraffe krijgt andere voeding dan een zebra, en een aap heeft weer andere behoeften dan een olifant. Voedsel dat bezoekers mee willen geven, zoals brood, koekjes of zelfs fruit, kan verstoringen in de spijsvertering veroorzaken, en soms zelfs giftig zijn. In ernstige gevallen kan dit leiden tot langdurige gezondheidsproblemen, zoals obesitas, suikerziekte, of vergiftiging.

2. Gedrag van de Dieren
Voeren door bezoekers kan ook het natuurlijke gedrag van de dieren verstoren. Dieren leren snel en kunnen gewend raken aan het bedelen voor eten, wat hen minder actief maakt in hun natuurlijke gedragingen. In plaats van op zoek te gaan naar voedsel in hun verblijf of zich bezig te houden met hun soortgenoten, hangen ze rond bij het hek en wachten op snacks. Dit is niet alleen onnatuurlijk, maar vermindert ook de kwaliteit van hun leven in de dierentuin.

3. Veiligheid voor Bezoekers en Dieren
Het lijkt misschien onschuldig om even over het hek te leunen en een wortel naar een dier te gooien, maar het kan tot gevaarlijke situaties leiden. Veel dieren hebben scherpe tanden of klauwen, en kunnen opdringerig worden als ze weten dat er eten is. Daarnaast zijn sommige dieren territoriaal ingesteld en kunnen ze agressief reageren. Voor bezoekers kan dit een bezoek in gevaar brengen, en voor dieren kan het betekenen dat ze extra gestrest raken, wat hun welzijn beïnvloedt.

4. Werkdruk voor Dierverzorgers
De verzorgers en medewerkers in de dierentuin werken hard om de dieren gezond, veilig en gelukkig te houden. Wanneer bezoekers de dieren verkeerd voeren, moeten de verzorgers extra tijd besteden aan het monitoren van de gezondheid en het gedrag van de dieren. Ze moeten misschien dieetplannen aanpassen, dieren in quarantaine houden, of zelfs veterinaire zorg verlenen. Dit zorgt voor extra werkdruk en verhoogt de kosten, die uiteindelijk door de hele organisatie gevoeld worden.

5. Respect voor de Dieren en de Natuur
Een dierentuin is een plek waar mensen meer over de natuur leren en dieren van dichtbij kunnen zien. Het voeren van dieren zonder toestemming geeft een verkeerde boodschap af, namelijk dat we dieren kunnen behandelen zoals wij willen, zonder respect voor hun leefstijl of behoeften. Het voedt een houding die niet past bij het bewustzijn dat we vandaag de dag moeten hebben over natuurbehoud en dierenwelzijn. In plaats van te leren over het belang van het juiste voedsel en natuurlijke gedragingen, kunnen kinderen en volwassenen het idee krijgen dat dieren ons vermaak zijn.

Oproep aan Bezoekers
Als bezoekers hun steentje willen bijdragen aan het welzijn van dieren, is het volgen van de regels de eerste stap. Dierentuinen bieden vaak voedermomenten aan die worden verzorgd door de dierverzorgers, waarbij het eten op een gecontroleerde manier en onder toezicht wordt gegeven. Daarnaast kunnen bezoekers helpen door simpelweg van een afstandje te kijken en de dieren te bewonderen zonder zelf te voeren.

Wees een verantwoordelijke bezoeker, en draag bij aan een dierentuinervaring waar iedereen, vooral de dieren zelf, van kan genieten.

Admin - 14:25 @ Bloggen | Een opmerking toevoegen

27.07.2024

Achtergrond informatie over het olifantenverblijf van Burgers’ Zoo

De Europese dierentuinen hebben voor veel diersoorten gezamenlijke fokprogramma’s in het leven geroepen. Zo ook voor de bedreigde Aziatische olifant. Dat betekent echter niet, dat in alle dierentuinen fokgroepen met vrouwtjes, mannetje en jonge olifanten leven.

Binnen het fokprogramma moet er ook ruimte zijn voor groepen met een andere samenstelling. Bijvoorbeeld voor een vrijgezellengroep, waarin jonge mannetjes tijdens hun puberteit bij elkaar leven. Sommige dierentuinen bieden ruimte aan voor oude olifanten die niet in een andere groep passen.

Het olifantenverblijf van Burgers’ Zoo
Bij Aziatische olifanten leven volwassen mannetjes de meeste tijd op zichzelf. In de dierentuin heb je daarom voor een volwassen mannetje een eigen buitenverblijf nodig. Daar beschikt Burgers’ Zoo niet over. Een verbouwing is kostbaarI maar ZOU op deze locatie ook resulteren in twee te kleine verblijven. Mede daarom is besloten, om hier alleen bejaarde vrouwtjes te huisvesten.

Bejaardengymnastiek 
Veel bejaarde olifanten hebben wat ouderdomskwaaltjes zoals een beetje stijve gewrichten. De verzorgers hangen daarom de hooinetten hoog op. Zo moeten de olifanten goed rekken en strekken - een vorm van bejaardengymnastiek.

Opvangadres 
Oude olifantenvrouwtjes zorgen in dierentuinen soms voor problemen. Ze kunnen zich erg dominant opstellen en andere groepsleden gaan pesten. Of ze worden juist gepest. Ze kunnen dan beter verhuizen. Ook komt het voor dat een opvangadres nodig is, als ergens in Europa een circusolifant in beslag wordt genomen. In Burgers Zoo is er ruimte om maximaal vier olifanten een goede oude dag te bieden.

Admin - 11:09 @ Dierentuinen | Een opmerking toevoegen

26.07.2024

Zoo-Photo.nl actief op Friendweb.nl

Sinds enige tijd is Zoo-Photo.nl ook actief op Friendweb. Friendweb is het Nederlandse alternatief voor Facebook, zonder de beperkingen en zonder de vele data issues.

Wat is Friendweb?
Ook nog nooit gehoord van dit platform en benieuwd wat Friendweb nou eigenlijk is? Friendweb is op nos.nl in het nieuws geweest vanwege een besluit van Facebook om voortaan foto’s van zwarte piet te gaan weren. Een onderwerp dat de gemoederen aardig bezig houdt deze periode. En wat er voor heeft gezorgd dat een aanzienlijk aantal gebruikers van Facebook naar Friendweb is verhuisd. Maar waar u ook staat in die specifieke discussie, Friendweb biedt meer voordelen dan het ontbreken van betuttelende regels.

Is Friendweb veilig?
Zeker in deze tijd waarin data misbruik op de loer ligt, is het gewoon een fijne afwisseling om eens een 100% Nederlands sociaal netwerk met respect voor jouw privacy tegen te komen. Dus naast géén Amerikaanse regeltjes ook géén verkoop van je gegevens en géén Big Brother in de vorm van geavanceerde algoritmes die je op basis van je profiel advertenties proberen voor te schotelen.

Daarnaast bepaal je zelf wie je posts al dan niet onder ogen komen. Iets met je vrienden te delen? Kies voor deze optie in je bericht. Geïnteresseerd in wat de rest van de gebruikers op Friendweb deelt? Stel je tijdslijn zelf in zoals jij deze het liefst ziet.

Uiteraard zal er enige tijd voorbij gaan voordat je al jouw vrienden en familie op Friendweb terugvindt, maar laat dat je er niet van weerhouden alvast de mogelijkheden te ontdekken. 

Zoo-Photo.nl op Friendweb
Om ook naamsbekendheid te krijgen op Friendweb, is er door ons een pagina aangemaakt op Friendweb. Op deze pagina verschijnt hetzelfde nieuws als op onze bestaande Facebookpagina.

Nieuwsgierig? Bekijk onze pagina via de volgende link: Zoo-Photo Friendweb.nl

Admin - 20:20 @ | Een opmerking toevoegen

22.06.2024

Kennismaken met de Sumatraanse tijgers in Diergaarde Blijdorp

Vanmiddag, sinds lange tijd, weer een keer in Diergaarde Blijdorp geweest. Sinds een aantal weken hebben ze weer nieuwe Sumatraanse tijgers, een mannetje van 5 jaar oud en een vrouwtje van 9 jaar oud. De twee tijgers zijn op aanbeveling van de stamboekhouder aan Diergaarde Blijdorp toegewezen.

Geram
De mannelijke tijger is 5 jaar oud en afkomstig uit Aalborg Zoo in Denemarken. Hij is vanaf 28 mei 2024 in Diergaarde Blijdorp.

Nonja
Het vrouwtje (Nonja) is 9 jaar oud en geboren in Burgers’ Zoo op 1 september 2014 als tweeling, samen met haar zus Tess. Op 5,5 jarige leeftijd zijn de twee verhuisd naar Zoo Maubeuge in Frankrijk en sinds 11 juni 2024 is Nonja weer terug in Nederland.

Geram 1.jpg
Nonja 1.jpg

Admin - 21:26 @ Dierentuinen | Een opmerking toevoegen

18.11.2023

09/11/’23: Kraamvisite bij Olifantje Mosi in Safaripark Beekse Bergen

Deze dag naar Safaripark Beekse Bergen afgereisd om kennis te maken met het Afrikaanse olifantje Mosi in Safaripark Beekse Bergen. Olifantje Mosi is geboren op zaterdag 04 november 2023 rond 7:00 uur in de ochtend. [more]

De moeder van Mosi is de 10 jaar oude Pina-Nessie en de vader is Yambo. Yambo is afkomstig uit de dierentuin van Obregon - Parque de la Naturaleza de Cabarceno.

Mosi is de eerste van de drie olifantjes die ze verwachten, de andere twee worden tussen januari en maart 2024 verwacht.

Mosi 1.jpg
Mosi 2.jpg
Mosi 3.jpg
Mosi 5.jpg
Mosi 6.jpgMosi 7.jpg

Admin - 15:13 @ Dierentuinen, Jonge dieren | Een opmerking toevoegen

05.07.2023

01/07/’23: Kraamvisite in Dierenpark Amersfoort

Zaterdag 01 juli 2023 heb ik een groot deel van de dag in Dierenpark Amersfoort doorgebracht voor het maken van een aantal fotoreportages. Er stond voor deze dierentuin een reportage op de planning: kraamvisite bij de Luiaards in de Nacht. [more]

Luiaard Amaka draagt voor de elfde (!) keer een jong op haar buik. Luiaards worden ondersteboven geboren, de pasgeboren luiaard klimt daarna op de buik van de moeder. Over een aantal maanden gaat de jonge luiaard zelf op onderzoek uit en leert het dier om zelfstandig te hangen. 

De kleine luiaard is het laatste jong van het meest succesvolle Europese luiaardkoppel; vader Quasimodo is onlangs overleden.

Luiaard 1.jpg
Luiaard 2.jpg
Luiaard 3.jpg

Admin - 21:31 @ Jonge dieren | Een opmerking toevoegen

17.08.2022

16/08/’22: Op de verjaardag van olifant Bumi

Deze dag, dinsdag 16 augustus, met een speciale reden afgereisd naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het was deze dag een jaar geleden dat Bumi geboren is. 

Vanaf het moment van binnenkomst in de dierentuin, rond 11:30 uur tot het moment dat Bumi, Duna en Tembo de verjaardagstaart hadden opgesnoept, ben ik aanwezig geweest rond het buitenverblijf van de olifanten.

Wanneer Bumi, Duna en Tembo het grote buitenperk opkwamen, ben ik gestart met het fotograferen van de olifanten. Wanneer Duna en Bumi met het opeten van de taart bezig waren, probeerde Tembo ook in de buurt te komen van de verjaardagstaart. Duna vond dat geen goed idee, ze liet dit duidelijk aan Tembo zien. 

Deze kwam na een aantal minuten langzaam achteruit gelopen naar de verjaardagstaart. Aangezien Bumi en Duna al het lekkers er al tussen uit hadden gehaald, werd Tembo nu wel in de buurt geaccepteerd.

Onderstaande foto’s heb ik tijdens het nuttigen van de verjaardagstaart kunnen maken.

DSC_1854.jpgDSC_1858.jpgDSC_1865.jpgDSC_1867.jpgDSC_1882.jpgDSC_1921.jpgDSC_1924.jpg

Admin - 00:25 @ | Een opmerking toevoegen

16.08.2022

15/08/’22: Op zoek naar jonge Flamingo’s

Deze maandagmiddag ben ik in Diergaarde Blijdorp enkele uren op zoek geweest naar de jonge Europese flamingo’s. Uiteindelijk heb ik één van de jongen kunnen zien en fotograferen.

De onderstaande foto’s heb ik van de jonge flamingo kunnen maken. Heb zowel aan het begin van de middag als aan het einde van de middag bij het verblijf gestaan.

DSC_1692.jpg

DSC_1739.jpg

DSC_1759.jpg
DSC_1816.jpg

Admin - 00:52 @ Fotoprojecten | Een opmerking toevoegen

05.05.2022

30/04/’22: Poging om boomstekelvarkens te fotograferen

Vandaag, 30 april 2022, enkele uren  naar Burgers’ Zoo geweest voor het maken van een aantal fotoreportages. Er stond voor deze dierentuin in ieder geval één reportage op de planning: de Boomstekelvarkens in de ecodisplay Dessert.

De boomstekelvarkens en de zwartstaartprairiehondjes hebben een nieuw onderkomen gekregen in het verblijf waar voorheen de Dikhoornschapen leefden.

Ik heb in de middag een aantal uren bij het verblijf gepost om in eerste instantie de Boomstekelvarkens te fotograferen. Tussendoor heb ik ook nog wat foto’s gemaakt van de zwartstaartprariehondjes die in hetzelfde verblijf wonen.

Van de boomstekelvarkens heb ik in de tijd die ik bij het verblijf heb gepost alleen het vrouwtje kunnen fotograferen. 

DSC_2643.jpg
DSC_2639.jpg

Admin - 23:03 @ | Een opmerking toevoegen

16.02.2022

2022: Het jaar van de Eikelmuis

Het jaar 2022 is uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis!
Iedereen in Nederland kent de eikelmuis, dat is het doel van het Jaar van de Eikelmuis 2022. De eikelmuis is met zijn zwarte boevenmasker en sierlijke pluimstaart het meest bedreigde knaagdier van Nederland. Maar niemand kent de eikelmuis. Het is tijd om daar verandering in te brengen en daarom zetten o.a. GaiaZOO, Zoogdiervereniging en DierenPark Amersfoort de eikelmuis in 2022 in de spotlight.

“Bijna iedereen kent de reuzenpanda uit China”, vertelt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging. “Maar veel mensen in Nederland hebben nog nooit van de eikelmuis gehoord. Terwijl die meer bedreigd is in Nederland dan de reuzenpanda in China. In het filmpje dat we maakten als start van het Jaar van de Eikelmuis, zie je dat weinig mensen de eikelmuis kennen. Dat is ook niet gek, want deze knaagdieren zijn zeldzaam en leven ’s nachts. Bovendien komen ze het dichte struikgewas, waar ze leven, niet uit. Maar om de eikelmuis beter te kunnen beschermen is het belangrijk dat heel Nederland de eikelmuis kent.”

Ernstig bedreigd
Door onderzoek is bekend dat het niet goed gaat met deze soort. De eikelmuis staat in de categorie ‘Ernstig Bedreigd’ vermeld op de Rode Lijst Zoogdieren. In 1950 leefden er nog ongeveer 1500 tot 2000 dieren, dat is in de loop der jaren gedaald naar maximaal 100-150 exemplaren in 2021. In heel Europa gaat de eikelmuis achteruit. Om te voorkomen dat de eikelmuis verdwijnt zijn meer beschermingsmaatregelen nodig.

Onderzoek naar rommelhoekjes en wildernis
Eikelmuizen leven verscholen in dichte struiken van hellingbossen in Zuid-Limburg. Het is onvoldoende bekend wat eikelmuizen precies nodig hebben om te kunnen overleven. “In 2022 willen we daarom onderzoeken waar eikelmuizen naar voedsel zoeken, waar ze slapen en welke bomen of struiken ze graag gebruiken. Met zo’n onderzoek kan het leefgebied van de eikelmuis in Zuid- Limburg beter ingericht worden en hopen we dat de aantallen groeien en dat nieuwe leefgebieden worden bereikt”, vertelt Hanneke de Boer van GaiaZOO. “Dat is ook de reden dat GaiaZOO, ARTIS,  DierenPark Amersfoort en andere partijen mee betalen aan dit onderzoek. Wij vinden inheemse wilde natuur namelijk erg belangrijk.

De eikelmuis is geen muis
Geen muis dus. Maar wat is het dan wel? De eikelmuis behoort tot de familie van de slaapmuizen. Net zoals je vleermuizen geen muizen noemt, zijn slaapmuizen dat ook niet. Deze knaagdieren lijken een beetje op eekhoorns. De sierlijke pluimstaart die gebruikt wordt om balans te houden verraadt dit al een beetje. Het feit dat eikelmuizen soepel in struiken en bomen kunnen klauteren, maakt de verwantschap met eekhoorns nog duidelijker.

Jaar van de eikelmuis – help mee
In het Jaar van de Eikelmuis worden er allerlei activiteiten georganiseerd om iedereen te betrekken bij de bescherming van de eikelmuis en te zorgen dat iedereen de eikelmuis leert kennen. Op 27 januari start om 20.30 uur op het YouTube kanaal van de Zoogdiervereniging het eerste webinar. Tijdens het webinar leer je alles over de eikelmuis en kom je er bijvoorbeeld achter waarom de eikelmuis deze naam heeft, maar niet van eikels houdt. Ook kun je komend jaar een eikelmuis adopteren of bijvoorbeeld in Amersfoort flessen inzamelen voor de eikelmuis. Houd de websites en sociale media dus goed in de gaten en doe mee. En vergeet niet na het lezen van dit artikel familie en vrienden te vertellen over de eikelmuis. Want zo kun jij ook helpen dit bijzondere dier de bekendheid te geven die het verdient!

Admin - 20:34 @ | Een opmerking toevoegen